maandag 27 juni 2016

dag 6 ■ the diamond circle ©

6  Maandag 6 juni 2016 - Van Fjalladýrð naar Mývatn area


Is deze titel intrigerend voor je ? Lees dan verder. Allereerst zullen we vandaag de machtigste waterval van Europa gaan bewonderen: Dettifoss.
Ik heb de Niagara in America, de Victoria in Zambia en de Iguazú in Brazilië gezien en nu, tijdens deze vakantie de Seljalandsfoss, dus ik ben heel benieuwd.

We beginnen vandaag met een ganzenei voor het ontbijt. Nog nooit gegeten, eerlijk gezegd. Mijn reisgenoten waren ook verrast en inderdaad ..... het ei heeft een goede smaak, vergelijkbaar met een kippenei. Het is maar dat je het weet.

Vandaag is de verjaardag van Guido, ons vierde kleinkind. Hij wordt 10 jaar ! We vertrekken vandaag om 09:00 uur. Omdat we steeds de plaatsen wisselen zit ik nu met Walt en dat is onderhoudend.
Walt en Carole Kilmanas wonen in de Verenigde Staten, Minnetrista in de staat Minnesota, zo'n 45 km van Minneapolis. We praten over onze reis, maar daarna gaat het ook over de politiek en komen de beide opponenten van de komende presidentsverkiezing, Hillary Clinton als democraat en Donald Trump als republikein, aan bod. Hij vindt dat beide kandidaten niet het presidentschap verdienen, maar dat Hillary zijn voorkeur geeft.


De Dettifoss ligt in het National Park van Vatnajökull (bijna 14.000 km²). In dit park ligt ook Europa's grootste gletsjer buiten het Arctisch gebied. IJsland heeft drie Nationale Parken.
Vanaf de weg moet je zo'n 800m lopen om bij de waterval te komen. In de verte zie je al de mist die rond de waterval omhoog stijgt. Dichterbij gekomen voel je al dat vocht op je huid neerdalen. Het uitzicht is geweldig. Dettifoss is 44 meter hoog en ruim 100 meter breed en is wat waterverplaatsing betreft de krachtigste waterval van Europa. Het modderige water perst zich met een volume van meer dan 200 ton per seconde door een ruim 100 meter hoge, 500 meter brede en 25 km lange kloof richting Noordelijke IJszee.

Deze waterval voldoet zeker aan de verwachtingen. Het is indrukwekkend om te zien met welk een geweld het water tussen die enorm grote basaltblokken naar beneden valt. De naam Dettifoss betekent ook vallend water. In de winter bevriest deze waterval aan de zijkanten, onvoorstelbaar. De temperatuur moet dan toch wel ver beneden het vriespunt liggen.


Het landschap is tamelijk vlak met hier en daar sneeuwlagen. De wegen hier zijn goed, al zijn sommige kleinere wegen met gravel. Het is een verlaten gebied, je ziet heel weinig auto's. In de bus is iedereen weer lekker aan het kletsen en er wordt volop gelachen.






Hverir is een gebied met hete bronnen in het noorden van IJsland. Hverir betekent in het IJslands dan ook hete bronnen. Het ligt even oostelijk van het Mývatn meer. Het pastelkleurige gebied is een van de grootste solfatarenvelden van IJsland. Een solfatare (ook slijkpoel, modderwel of slikbron) is een bijzondere fumarole of heetwaterbron. Een fumarole is een opening in de aardkorst waar dampen of gassen uit komen. De stoompluimen en kokende modderpotten zijn sterk zwavelhoudend.


Hverir ligt direct naast de ringweg van IJsland en is derhalve gemakkelijk bereikbaar.


De prachtige kleuren van de aarde in het gebied van de Hot Springs met de opborrelende modder en de ontsnappende stoom zullen lang op mijn netvlies blijven. Helaas zijn we hier maar een half uur, maar goed er is nog meer te zien vandaag.





 


Skútustaðagígar 
Daarna lunchen we ergens waar ooit door astronauten geoefend werd want er zijn hier enkele kraters. Deze zijn gevormd door stoomexplosies ontstaan op het moment dat lava in aanraking komt met water of met wetlands. Het stelde niet zoveel voor al met al. Het stikt hier van de midges, kleine muggen die niet steken, maar zeer hinderlijk in heel grote getale om je hoofd vliegen. Hele zwermen komen op je af. Irritant. We lunchen hier met soep en brood. Je kunt zoveel soep nemen als je wilt en de koffie is er gratis bij.

Onze volgende stop is:
Dimmuborgum, land van de Hidden People. Het landschap bestaat uit enorm grote lavabrokken. Deze zijn ontstaan door lava die over kleine meertjes vloeide, afkoelde en in deze grillige pilaren en rotsformaties veranderde. De rotsen zijn bros en breekbaar, maar zien er bepaald niet zo uit. Niet zonder reden dat hier verhalen ontstonden van de IJslandse Kerstmis Trollen. IJsland is een land vol bijzondere natuurverschijnselen. We zien het met eigen ogen: actieve vulkanen, lavastromen, hete, bubbelende waterpoelen en spuitende geisers. Het is geen verrassing dat mensen soms simpelweg verdwijnen en nooit meer worden terugzien. Het was vroeger vaak handig om elfen en trollen de schuld in de schoenen te schuiven en zo vreemde verdwijningen en andere mysterieuze gebeurtenissen te verklaren.




















Hierboven zie je een grot waar we naar binnen konden kruipen. Niet iedereen had die moed, want je weet maar nooit of er trollen of andere wezens zich schuil houden en jou opeens belagen.

Tijdens deze vakantie is Game of Thrones regelmatig onderwerp van gesprek. Ik weet er niet over mee te praten, maar iedereen kent deze Amerikaanse fantasy-televisieserie die sinds 2011 uitgezonden wordt op de televisiezender HBO (Home Box Office). De serie is gebaseerd op de boeken uit de serie Het Lied van IJs en Vuur van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin.


Het verhaal van Game of Thrones speelt zich af in een mythische wereld, vooral in de Zeven Koninkrijken op het westelijke continent Westeros. Maar ook in het uiterste noorden van Westeros en op het oostelijke continent Essos.




De verhaallijn die zich afspeelt ten noorden van de muur wordt opgenomen op diverse locaties in IJsland. Zo zijn het meer Mývatn en de grot Grjótagjá in het noorden van IJsland gebruikt, is er opgenomen in de buurt van Skaftafell in het zuiden van IJsland en bij de Snæfellsjökullvulkaan in het westen van het het eiland.

Lopend door dit gebied en kruipend in de grot neem ik me voor ook eens naar deze serie te gaan kijken.




In deze omstreken zijn er nogal wat van dit soort diepe kloven.Op onderstaand kaartje is de Mid-Atlantische Rug getekend. Het is een scheur die van noord naar zuid in het midden op de bodem van de Atlantische Oceaan loopt.
Deze rug zorgt ervoor dat er zoveel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn op IJsland.
De bodem van de Atlantische Oceaan dijt steeds verder uit en drijft Europa en Afrika steeds verder van Amerika.
IJsland is feitelijk niet meer dan een stuk van de rug dat boven water ligt en het land wordt dus van tijd tot tijd ook uitgerekt naar oost en naar west. Naar geologische begrippen is IJsland een jong land. De oudste gesteenten zijn "slechts" zo'n 60 miljoen jaar oud en worden gevonden in het uiterste westen en in het uiterste oosten van het eiland.

Er zijn in het verleden catastrofale uitbarstingen geweest. Bijvoorbeeld die van 1783 van de vulkaan Laki waarbij een gebied van 565 km² onder lava bedolven werd en waarbij enorme hoeveelheden gas vrijkwam. Er ontstond een grote hongersnood omdat er vanwege de zure regen geen gewassen meer groeiden. Een kwart (10.000 mensen) van de bevolking kwam om het leven.
Nu is het lavaveld begroeid met mos en meer dan honderd kraters op een rij markeren de plaats van de spleetzone. Zie foto hieronder.




Ook nu is de dreiging van uitbarstingen heel reëel. Hekla, bijvoorbeeld staat op springen, zo melden de meda eind juni 2016. Sommige vulkanen hebben een bepaalde cyclus en het is dan redelijk voorspelbaar wanneer er weer een lavastroom het land in stroomt. De IJslanders hier zijn er aan gewend. In 1973 zijn ze in staat geweest om een lavastroom die een vissersdorpje bedreigde met grote hoeveelheden koud water te stoppen.


Myvath Nature Bath
We vervolgen onze weg en stoppen bij een geothermisch bad. Heerlijk warm water met de mogelijkheid om vanaf een soort vlot bediend te worden met bijvoorbeeld een koel IJslands biertje. Om er in te mogen moet je eerst naakt douchen, want er wordt in het water natuurlijk geen gebruik gemaakt van chloor of ander desinfecteermiddel. We hebben hier zo'n uurtje lekker gebaad en tussendoor ook nog in de sauna gezweet. Daarna weer even terug in het water waar ik - hoe dom kun je zijn - even ging crawlen en dus mijn bril verloor. Zelfs met een duikbril die we konden lenen op lukte het niet om ook maar iets op de bodem te zien, dus moest het allemaal op de tast. Iedereen hielp mee met zoeken. Ik had het al bijna opgegeven toen een jongetje er mee aan kwam zetten. Ik helemaal blij natuurlijk. Heb bij de receptie geld afgegeven om het gezin waarmee de jongen in het bad was een ijsje te kunnen laten nemen.

Het zwavelhoudende water heeft een temperatuur van 36-40° en is goed voor je huid en voor als je ademhalingsproblemen hebt. Ik heb alleen maar dorst en dus bestel ik een biertje.
De entree is ISK 2.200 (€ 15.75), niet echt goedkoop en ik heb nog wel een reduced price !


Na dit avontuur gaan we richting onze volgende overnachtingsplaats.


Narfastaðir Guesthouse Reykjadal, Þingeyjarsveit
650 Laugar 354 464 3300 farmhotel@farmhotel.is

'Tonight's dinner is included', staat er in ons reisprogramma. Het was een heerlijk buffet en ik had een aangenaam gesprek met mijn tafelgenote: Cathy Smith. Zij en haar man hebben (ook) vier kinderen, maar dan drie jongens en een meisje. We vertellen elkaar over de kinderen. Een van haar zoons gaat 13 augustus trouwen.



Naast alle schoonheid van het land mag ik in dit blog toch ook wel even de lekkernijen uit de IJslandse keuken laten zien ?


Later op de avond ontmoet ik Klaas Strijbis. We blijven tot na middernacht praten over de schoonheid van het land en over zijn bezigheden op het gebied van het milieu en toekomstontwikkelingen. En natuurlijk komen ook vakantieverhalen aan de orde. Hij kent ook Caroline van Ommeren die wij op de Galápagos als reisleidster van de SNP hebben meegemaakt. Hij is directeur van Movares, een advies- en ingenieursbureau op het gebied van o.a. water, energie en mobiliteit.


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten